Logotyp
Visa sökformulär

Båtar och hamnar

Båtplatser för fritidsbåtar

Här kan du läsa mer om båtplatser, uppläggningsplatser och båtupptagning
I Västerås fritidsbåtshamnar finns totalt 3100 båtplatser. De administreras och sköts av Västerås Stad. Båtplatser finns att hyra vid Lögarängen, Gäddeholm, Kraftsverkshamnen, Mälarparken, Tegeludden och Frösåker.

Gästhamn

Västerås gästhamn ligger centralt med cirka 10 minuters promenad till centrum. Hamnen har 42 platser, förtöjning med bojar och pålar och cirka två meters djup. Om du vill boka plats i hamnen eller på husbilscampingen kontaktar du Gästhamnsservicen, tel 070-699 32 40. Gästhamnsservicen och kiosk är öppen dagligen fr.o.m. den 1 maj t.o.m. den 15 september. Öppettider:

  • Maj - juni 11.00-19.00
  • Juli 09.00-21.00
  • Augusti - september 11.00-19.00

Sjöevent i Västerås AB ansvarar för driften av gästhamnen samt för mack och kiosk.
Mer information om gästhamnsservice finns på Sjöevents webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  

Dygnsavgift 200 kronor

Dagtid är det kostnadsfritt att ligga förtöjd i gästhamnen. Om du önskar övernatta är dygnsavgiften 200 kr. Det gäller både husbilsparkeringen och båtar vid gästhamnsbryggan. Avgiften betalas på hamnkontoret och inkluderar el, i mån av elplatser, samt tillgång till serviceanläggning.

Samlingsrum, tvättstuga och omklädning

Serviceanläggningen har ett samlingsrum med matplats för sex personer, mikrovågsugn och kylskåp. Här finns också tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Det finns separata omklädningsrum för damer och herrar utrustade med dusch och bastu.

Latrintömning och sophantering i Gästhamnen

Latrintömning finns på kajen vid mastkranen cirka 400 meter väster om gästhamnen. Sopbehållare finns mittemot gästhamnens servicebyggnad.

Latrintömning Västerås båthamnar

Det är förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är K-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas av förbudet (Transportsstyrelsens författningssamling, TSFS 2010:96)

Västerås fritidsbåtshamnar har därför latrinpumpar på följande ställen:

  • Mälarparkshamnen
  • Lögarängshamnen
  • Kraftverkshamnen
  • Gäddeholms fritidsbåtshamn

Utslagsvask för latrintömning finns i Mälarparkshamnen på baksidan av Mälarparkens Café och Kök och i Lögarängshamnen i den röda byggnaden nära latrinpumpen.


Båtturer i Mälaren

Fartygen M/F Elba, M/S Havsörnen och M/S Sunnanvind kör under vår och sommar reguljär passagerartrafik på Mälaren. De kör till bland annat Östra Holmen, Elba, Almö Lindö, Skåpholmen, Ridön, Sundbyholm och Torshälla.
Här hittar du tidtabellerna för båtturer i Mälarenlänk till annan webbplats

Kompletteringstrafik

Kompletteringstrafiken är till för allmänheten. Den är anropsstyrd och bokas i förväg i god tid, hos Samtrafik. Under isfri tid körs taxibåten Diana. När isen kommer körs istället den rosa svävaren ”Gert Fylking”. På uppdrag av Västerås stad kör Rederi Mälarstaden även kompletteringstrafik för öbor under perioden 1 november till 30 april varje år. Syftet är att öborna ska kunna uträtta ärenden och ha tillgång till service i Västerås minst en gång per vecka, i första hand på tisdagar.

Sjöräddningen

Vid befarad sjöolycka ring 112 och begär Sjöräddningen eller anropa "Sweden rescue" på VHF, kanal 16.

Bottenfärger och kemikalier

Många båtägare använder sig av båtbottenfärger för att förhindra att alger, musslor och havstulpaner sätter sig på båtskrovet eftersom det kan göra att båten blir trögkörd, något som leder till högre bränsleåtgång. Men färgerna medför ofta negativa effekter på miljön. Den mest miljövänliga metoden är att tvätta båten för att ta bort påväxt. Spola gärna båten där det finns en spolplatta. Spolplattan samlar upp restvatten och förhindrar att giftiga rester inte sprids vidare till vatten eller grundvatten. Om du bottenmålar båten får du bara använda en färg som är godkänd för just dina farvatten. I Mälaren och andra insjöar är alla bekämpningsmedelsklassade bottenfärger förbjudna att använda. Att en båtbottenfärg är klassad som bekämpningsmedel framgår av burkens märkning.

Genom att byta till alkylatbensin och miljötrimma båtmotorn kan utsläppen av de mest miljöfarliga ämnena i avgaserna, som t.ex. kolväten, minskas betydligt. Om du använder fyrtaktsmotor i stället för en gammal tvåtaktsmotor samt alkylatbensin kan utsläppen minskas med 90 procent. Ditt körsätt påverkar också utsläppsmängden. Låt inte motorn gå på tomgång i onödan och försök hitta den hastighet som är mest ekonomisk och skonsam för miljön.

Kontakt

Kontakta oss

Kontaktcenter för kultur, idrott och fritid

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör kultur, idrott och fritid.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 5

Eva Vestlund

Uthyrningssamordnare, kontakta mig för båtplats i fritidsbåtshamnarna. Administrativ samordnare för föreningsstöd idrott.

Öppettider: 7.30-17.00.

Telefon: 021-39 10 53

Hjälpte informationen på denna sida dig?
Hjälpte informationen på denna sida dig?