Logotyp
Visa sökformulär

Läsa och låna

Nästan alla av bibliotekets tjänster är gratis. För att kunna använda dem behöver du ha ett bibliotekskort.

Böcker

På biblioteket finns det böcker för alla smaker och på många språk. Det finns spännande berättelser och faktaböcker, både som tryckta böcker och i digitalt format. Om du söker något som inte finns på biblioteken i Västerås kan vi ordna det. Då får du det du önskar från ett annat bibliotek mot en mindre kostnad.

Biblioteket har mycket att erbjuda dig som vill ha lättlästa böcker eller talböcker. Lättlästa böcker för barn och unga finns på våra äppelhyllor. Vi har även talböcker. Talböcker är böcker som är inlästa med neutral röst. De får lånas av dig som har nedsatt syn, är dyslektiker eller reumatiker eller har andra skäl till varför du har svårt att läsa en tryckt bok. Du som inte kan ta dig till biblioteket kan använda vår service Boken kommer. Då får du böcker levererade till ditt hem.

På Västerås stadsbiblioteks egen webbplats kan du söka efter böcker, se öppettider och boka dator eller grupprum (extern länk).länk till annan webbplats

På bilden syns en man som läser en bok i biblioteket

E-böcker

De e-böcker som du kan låna på stadsbiblioteket är antingen nedladdningsbara eller strömmande. De är gratis att låna, och du använder ditt bibliotekskortsnummer eller ditt personnummer och din pinkod för att logga in. När lånetiden är slut tas boken bort automatiskt. Du behöver alltså inte tänka på att lämna tillbaka och kan inte få några förseningsavgifter för e-böcker. 

Ljudböcker

Ljudböcker är inlästa böcker. De finns på cd eller mp3-skiva. Vi har ljudböcker för alla åldrar, allt från romaner till fackböcker. En e-ljudbok är en online-tjänst där du kan lyssna på en inläst bok och samtidigt se texten på skärmen. En strömmande ljudbok är en online-tjänst där du kan lyssna på en inläst bok. Den är inte nedladdningsbar så du måste vara uppkopplad till internet medan du lyssnar på en sådan.

Språkkurser

På biblioteket kan du låna språkkurser. Kurser finns på cd, dvd eller som e-ljudböcker. Flera språk har kurser både för dig som är nybörjare och för dig som har förkunskaper. Det finns även språkkurser i mediejukeboxen.

Musik, film och spel

Vi har närmare 10 000 cd-skivor till hemlån. Dessutom kan vi hjälpa dig om du vill ha noter. Du kan spela elpiano eller elgitarr på biblioteket. Vi har också en öppen scen där du har möjlighet att uppträda. Vi välkomnar alla former av konstnärligt uttryck som musik, dans, teater, poesi eller stå upp-komedi. Du kan låna spelfilmer, faktafilmer och musikfilmer. Vi har också många spel för stora och små till PC, PS3, Xbox och Wii.

Det här händer i Västerås

 • Europeiska trafikantveckan

  Var med på Europeiska trafikantveckan den 16-22 september. Vi inleder på lördag med fria bussresor i hela Västerås kommun.

 • Nominera till Tillgänglighetspriset

  Mellan den 1 och den 24 september kan du nominera till Tillgänglighetspriset. Ta chansen att  öka drivkrafterna i skapandet av en mer tillgänglig kommun.

 • Västerås stad ställer ut på Bomässa

  Västerås stads konsumentvägledare, kemikaliesamordnare, energirådgivare och bygglovsinspektörer ställer ut tillsammans på Bomässan i Västerås. Vi finns i monter 212. Välkommen att besöka oss!

Nytt i Västerås

 • Eldningsförbudet hävt

  Från och med måndagen den 7 augusti är det åter tillåtet att elda och grilla utanför detaljplanerat område förutsatt att man inte stör sina grannar. Detta gäller för hela kommunen.

 • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

  Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

 • Nytt hundbad i Västerås

  I sommar finns ett nytt hundbad i Västerås tillgängligt för hundägare och deras hundar. Den nya platsen där kopplade hundar tillåts bada ligger på södra Björnön där du nu kan sola och bada tillsammans med din hund.

Hjälpte informationen på denna sida dig?