Logotyp
Visa sökformulär

Brottsförebyggande arbete

Västerås ska vara en trygg och säker stad som invånarna känner stolthet över. Därför arbetar vi brottsförebyggande och trygghetsskapande på flera olika sätt. Vi ger även stöd till den som blivit utsatt för brott.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren i Västerås är en ideell organisation som ger kostnadsfri rådgivning och stöd till den som blivit utsatt för eller varit vittne till ett brott. Förutom att ge samtalsstöd och råd kan de hjälpa till i kontakter med myndigheter och hjälpa dig i samband med en rättegång. All kontakt med jouren är kostnadsfri och sekretesskyddad.

Telefonnummer till brottsofferjouren:

 • 021-41 32 60 för vuxna.
 • 010-567 63 25 för unga under 20 år.

Du kan också läsa mer på Brottsofferjourens egen webbplats.länk till annan webbplats     

Värna Västerås – vårt brottsförebyggande råd

Värna Västerås är en permanent funktion inom stadsledningskontoret som samverkar mellan staden och polismyndigheten.  Värna Västerås främsta uppgift är att göra det svårt att begå brott, genom att öka risken för upptäckt, reducera lönsamheten av brott och försvåra bortförklaringar.
På bilden ser du en affisch med texten Grannsamverkan.

Grannsamverkan

Det finns 255 kontaktombud för grannsamverkan runt om i våra bostadsområden, och intresset är stort. Arbetet hålls ihop av nätverket grannsamverkan. Deltagare i nätverket är:

 • - Värna Västerås
 • - Hyresgästföreningen
 • - Rikshem
 • - MBF (Mälardalens Bostadsrättsförvaltning)
 • - VVCO (Västerås Villors Centralorganisation)
 • - Tillbergakommittén
 • - Polisen
 • - Bostads AB Mimer
 • - Bovista
 • - Föreningen Kyrkbacken
 • - Fastighetsägarna Mittnord

Föreningen Samverkan mot brott har tagit fram utbildningsfilmer om grannsamverkan på svenska, arabiska, engelska och somaliska.

Se filmer om grannsamverkan.länk till annan webbplatsStarta grannsamverkan i din boendeförening

Fyra gånger per år informerar vi om grannsamverkan till intresserade boendeföreningar. Om ni sedan vill gå vidare får ni en utbildning i grannsamverkan. Dessutom bjuder vi regelbundet in ombuden till kompetens- och erfarenhetsutbyte.

Polisvolontärer

Västerås stad samarbetar med Polisen och polisens volontärer för att öka känslan av trygghet och förebygga brott. Polisens volontärer är en frivillig, oavlönad verksamhet som är en länk mellan Polisen och allmänheten. Volontärerna genomför olika uppdrag, såsom brottsförebyggande information vid affärer, uppsökande kontakter, kampanjer mot langning av alkohol till minderåriga och nattvandringar.

Vill du bli volontär?

För att bli polisvolontär måste du vara minst 18 år och du bör vara vidsynt, tolerant, stresstålig, ärlig och serviceinriktad. Du bör också ha ett sunt levnadssätt med god rättsuppfattning.

Först går du på ett informationsmöte. Tycker du att det låter intressant, så lämnar du en skriftlig ansökan. Därefter kallas du till en intervju. Om vi bedömer att du är lämplig, så får du gå en utbildning på tre tillfällen.

För mer information, kontakta Rolf Söderberg, brottsförebyggande samordnare, Polismyndigheten i Västmanland. Telefon 010-567 55 94, e-post rolf.soderberg[at]polisen.se

Kontakt

Kontakta oss

Per-Olof Rask

Koordinator

Stadsledningskontoret

021-392535

Hjälpte informationen på denna sida dig?
Hjälpte informationen på denna sida dig?