Logotyp
Visa sökformulär

Ett nytt område tar form på Kungsängen

Området nära stationen i Västerås ska förändras från öde ytor till en levande stadsdel med nytt resecentrum som en central mittpunkt. Stadskärnan får också en naturlig koppling till Mälaren genom den nya stadsdelen. Här kan du hitta information om projektet och ladda ner olika utredningar.

Området som ingår i Stationsområdet Kungsängen är Hamngatan till Pilgatan och från Södra Ringvägen till Kungsängsgatan (inklusive silon och reningsverket). Storleken är cirka 50 hektar (1 hektar är 10 000 kvadratmeter).

Från öde ytor till levande kvarter

Mellan Västerås stadskärna och Mälaren finns idag tågstationen, bussterminalen och ett stort område som är delvis bebyggt. Främst är det gamla industrifastigheter, öde ytor och stora parkeringsytor. Men det ska vi ändra på. Från öde ytor till levande kvarter med ett smidig och tillgängligt resecentrum som sätter resenären i fokus och människan i centrum. Stadskärnan får också en naturlig koppling till Mälaren genom den nya stadsdelen. Vi vill bygga bort den barriär som tågstationen är idag.

När stadsdelen Kungsängen utvidgades till att även innefatta stationsområdet ändrade även projektet namn från Projekt3B till Stationsområdet Kungsängen.

Här finns det kartor och lite mer information om stadsdelen Kungsängen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gränserna suddas ut mellan staden och vattnet

Målet med arbetet är att området ska utvecklas till en hållbar, stadsmässig och levande stadsdel, väl sammanlänkad med intilliggande stadsdelar, centrum och Mälaren.

Västerås stad har en vision för år 2026 - Staden utan gränser. Stationsområdet Kungsängen ska verka för att sudda ut gränserna mellan staden och vattnet, öka tillgängligheten till ett nytt resecentrum – som är det första den tågresande västeråsbesökaren ser och skapa vackra passager som leder västeråsaren till Mälaren. En utvecklad stadsdel med nytt resecentrum och moderna kommunikationsmedel, kort och gott.

Samarbetande aktörer

Projektets samarbetande aktörer är Västerås stad, Jernhusen, Trafikverket, Klövern och Kollektivtrafikmyndigheten.

Så här gör du

Frågor och svar

Har du frågor om Stationsområdet Kungsängen? Då ska du läsa våra vanliga frågor och svar. Du är också välkommen att kontakta oss. Du hittar kontaktuppgifter längre ned på denna sida där du enkelt kan skicka din fråga via e-post.

Kontakta oss

Stationsområdet Kungsängen

Om du har frågor eller funderingar kring projektet är du välkommen att höra av dig.

Klicka på kontakta oss, skriv din fråga och skicka in. Vi besvarar så snart vi kan!

Sanna Edling

Projektchef

Telefon: 021-39 10 57

Åsa Rudhage

Ansvarig för detaljplan

Telefon: 021-39 00 00

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.

Viktoria Ohlsson

Kommunikatör

Telefon: 021-39 01 08

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

 • Västerås stad ställer ut på Bomässa

  Västerås stads konsumentvägledare, kemikaliesamordnare, energirådgivare och bygglovsinspektörer ställer ut tillsammans på Bomässan i Västerås. Vi finns i monter 212. Välkommen att besöka oss!

 • Möte om fler bostäder på Råby

  Välkommen på möte om ny detaljplan för Kornknarren 1 med flera, dp 1827, på Råby. Vi planerar för flera bostäder i området. Du har möjlighet att ställa frågor och tycka till. Vi har representanter på ...

Nytt i Västerås

 • Park(ing) day

  Två parkeringsplatser blev en tillfällig fickparkerad park vid Stora Torget. Det är Västerås stads sätt att uppmärksamma den internationella Park(ing) day fredagen den 15 september.   

 • Nya regler för vissa bygglovbefriade åtgärder

  Den 1 juli infördes ett antal nya regler när det gäller om bygglov krävs eller inte. Det handlar främst om bygglovbefrielse vid en- och tvåbostadshus. Oavsett om en åtgärd inte kräver lov kan det krävas anmälan och startbesked innan du får börja. Ta därför i god tid reda på vad som gäller innan du b...

 • Familjen Kohnic får sitt drömhus i Gäddeholm

  Vid 07-tiden på tisdagsmorgonen kom lastbilen med huset i olika paket. En lyftkran lyfte av dem och de olika delarna byggdes ihop som en jättelik byggsats. På eftermiddagen stod huset på plats, taket var täckt och el och vatten inkopplat. Om en månad kan familjen Kohnic som första familj flytta in i...

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?