Logotyp
Visa sökformulär

Nya torgen

Stora Torget, en av de äldsta platserna i Västerås ska göras om. Vi frågade västeråsare och besökare hur ni vill att torget sska se ut i framtiden. Gensvaret blev stort. Över 100 förslag lämnades in och nu pågår det stora arbetet med att gå igenom och bedöma förslagen. Kanske kan vi förverkliga just ditt förslag. 

Om förnyelsen

Att göra om Stora Torget och Bondtorget är ett arbete som kräver mycket funderande. På och runt torgen rör sig väldigt många och här har mycket hänt genom åren. I närheten slogs Gustav Vasas soldater mot danska armén och här har det bedrivits torghandel i många hundra år. 

Landskapsarkitekt Anders Nordberg med några av de förslag om hur Stora Torget och Bondtorget ska utformas.
Bildkollage över Stora Torget och Bondtorget

Torsdagen den 29 och lördagen den 29 oktober stod vi på Stora Torget för att ta emot frågor och idéer. Dessutom delade vi ut broschyrer så att invånarna kostnadsfritt kunde posta sina förslag Dessutom fanns möjlighet att lämna förslag via epost eller via ett formulär på webben.

Över 100 förslag

När tiden för att lämna synpunkter och idéer gick ut den 30 november hade över 100 förslag lämnats in. Dessa ska nu noggrant gås igenom och bedömas.

Det här händer

Innan de nya torgen är klara krävs mycket arbete och vi vet inte heller exakt hur lång tid allting tar. Om vi hittar arkeologiska fynd görs utgrävningar innan byggarbetena kan starta. Så här ser tidplanen ut.

 • Vi går igenom alla förslag som lämnats in. Det arbetet bör vara klart till årsskiftet och redovisas sedan på den här sidan.
 • Alla bidrag utvärderas men alla idéer kommer inte att kunna genomföras 
 • Vi gör utredningar om hur vi ska göra med bland annat parkeringar, cyklar, tillgänglighet, belysning, markvärme och isbana
 • När utredningarna är klara får en arkitekt i uppdrag att presentera ett slutgiltigt förslag där hänsyn tagits till de olika förutsättningarna
 • Därefter följer projektering och planering av byggandet. Entreprenörer får lämna anbud på att bygga och när en entreprenör
  vunnit upphandlingen sätts bygget igång
 • 2018/2019 beräknas nya Stora Torget vara klart.

Det här händer i Västerås

 • frukost@expectrum: Kan teater och litteratur leda till guld i Allsvenskan?  

  Framgång kopplas ofta till mätbar prestation. Men vad är prestation? I idrottssammanhang kan det handla om att slå ett rekord och vinna en medalj. I arbetslivet kanske att göra bra affärer och karriär. I Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK, har man jobbat med bland annat teater och litteratur för att höja...

 • Västerås i vitt

  Vi fortsätter fjolårets publiksuccé med en ny upplaga av Västerås i vitt.

Nytt i Västerås

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?