Logotyp
Visa sökformulär

Nya torgen

Stora Torget, en av de äldsta platserna i Västerås ska göras om. Vi frågade västeråsare och besökare hur ni vill att torget sska se ut i framtiden. Gensvaret blev stort. Över 100 förslag lämnades in och nu pågår det stora arbetet med att gå igenom och bedöma förslagen. Kanske kan vi förverkliga just ditt förslag. 

Om förnyelsen

Att göra om Stora Torget och Bondtorget är ett arbete som kräver mycket funderande. På och runt torgen rör sig väldigt många och här har mycket hänt genom åren. I närheten slogs Gustav Vasas soldater mot danska armén och här har det bedrivits torghandel i många hundra år. 

En borr-rigg på Stora Torget gör geoteknisk och arkeologisk undersökning
Bildkollage över Stora Torget och Bondtorget

Resultat invånardialog

Nu är sammanställningen av invånardialogen klar. Topp tre bland önskemålen är:

 1. Sittplatser
 2. Grönska
 3. Aktiviteter

Vi vill tacka alla delaktiga för era bidrag. De kan komma att användas som inspiration i det kommande arbetet. Fortsättning följer!
Sammanställning av invånardialogen.PDF

Torgen undersöks

Med hjälp av en borr undersöks varför marken sjunker på vissa ställen. Sammanlagt handlar det om 9 hål som borrats på Stora Torget, 3 på Bondtorget och 3 på Västra Kyrkogatan. Förutom att få svar på vad det är som orsakar sättningarna är en arkeolog inkopplad för att studera tjockleken på kulturlagren. I det omrörda lagret högst upp finns inte några kulturhistoriska värden men det kan finnas arkeologiskt intressanta fynd lite djupare ner.  

Dessutom kontrolleras grundvattnets trycknivå inom området.
Borrningarna genomfördes i mitten av februari och hela undersökningen väntas vara klar i slutet av mars.

Över 100 förslag

Torsdagen den 27 och lördagen den 29 oktober stod vi på Stora Torget för att ta emot frågor och idéer. Dessutom delade vi ut broschyrer så att invånarna kostnadsfritt kunde posta sina förslag Dessutom fanns möjlighet att lämna förslag via epost eller via ett formulär på webben.

När tiden för att lämna synpunkter och idéer gick ut den 30 november hade över 100 förslag lämnats in. Dessa gås noggrant igenom och bedöms.

Det här händer

Innan de nya torgen är klara krävs mycket arbete och vi vet inte heller exakt hur lång tid allting tar. Om vi hittar arkeologiska fynd görs utgrävningar innan byggarbetena kan starta. Så här ser tidplanen ut.

 • Vi går igenom alla förslag som lämnats in. Det arbetet bör vara klart till årsskiftet och redovisas sedan på den här sidan.
 • Alla bidrag utvärderas men alla idéer kommer inte att kunna genomföras 
 • Vi gör utredningar om hur vi ska göra med bland annat parkeringar, cyklar, tillgänglighet, belysning, markvärme och isbana
 • När utredningarna är klara får en arkitekt i uppdrag att presentera ett slutgiltigt förslag där hänsyn tagits till de olika förutsättningarna
 • Därefter följer projektering och planering av byggandet. Entreprenörer får lämna anbud på att bygga och när en entreprenör
  vunnit upphandlingen sätts bygget igång
 • 2018/2019 beräknas nya Stora Torget vara klart.

Det här händer i Västerås

 • frukost@expectrum: Kan teater och litteratur leda till guld i Allsvenskan?  

  Framgång kopplas ofta till mätbar prestation. Men vad är prestation? I idrottssammanhang kan det handla om att slå ett rekord och vinna en medalj. I arbetslivet kanske att göra bra affärer och karriär. I Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK, har man jobbat med bland annat teater och litteratur för att höja...

 • Västerås i vitt

  Vi fortsätter fjolårets publiksuccé med en ny upplaga av Västerås i vitt.

Nytt i Västerås

 • Varning för oseriösa hantverkare

  Under våren och sommaren dyker det upp oseriösa hantverkare som erbjuder sina tjänster. De kan söka upp dig i ditt hem och erbjuda tjänster, men ofta blir arbetet dåligt gjort eller priset inte det ni kom överens om.

 • Klotter kostar kul

  Morgontidiga västeråsare och pendlare stannade upp och häpnade när de såg att ett stort antal rutor på konserthuset var krossade. Men det var bara fejk. Låtsaskrossningen var starten på en stor kampanj för att minska klotter och annan skadegörelse.  

 • Västerås är Sveriges eHälsokommun 2017

  Utmärkelsen delades ut på Vitalis-mässans invigning i Göteborg den 25 april. Den delas ut till en kommun som använder digitaliseringens möjligheter som en viktig kraft i sin verksamhetsutveckling inom vård och omsorg.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?