Logotyp
Visa sökformulär

Sverigefinnar

Sverigefinnar är den största nationella minoriteten i Sverige, 712 000 enligt SCB, 2012. I Västerås finns 18 500 sverigefinnar, ca. 13% av stadens invånare.

För vem

Finska förvaltningsområdet

För tre av de nationella minoriteterna- sverigefinnar, tornedalingar och samer- har man infört särskilda så kallade förvaltningsområden där dessa har rätt att använda finska, meänkieli och samiska vid sina kontakter med statliga eller kommunala myndigheter.

Västerås tillhör sedan 1 maj 2010 det finska förvaltningsområdet som idag omfattar 59 kommuner i Sverige. Sverigefinnar i Västerås har därmed vissa speciella rättigheter.  De har, om de vill, rätt att använda finska i sina kontakter med Västerås stad. Minoritetslagen är med andra ord inte en behovslagstiftning utan en rättighetslagstiftning, sverigefinnar har rätt att använda finska oaktat att de kan svenska.

Förskola och äldreomsorg på finska

Sverigefinnar har också rätt att begära, om de vill, förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på finska. Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna språket ska speciellt främjas.

I förskoleverksamheten handlar det om att försöka öka intresset hos unga föräldrar med finsk anknytning, som ofta har svenska som modersmål, att efterfråga tvåspråkiga förskolor för att deras barn kan föra finskan vidare som ett levande språk i Sverige. I äldreomsorgen handlar det om att äldre sverigefinnar med åren tappar de inlärda språken och därmed blir alltmer beroende av finskan.

I Västmanland hör utöver Västerås även Köping, Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg och Fagersta till det finska förvaltningsområdet, sex av Västmanlands tio kommuner har alltså anslutit sig!

 • Av totalt 256 224 västmanlänningar är 40 887 sverigefinnar enligt SCB, 2012. Av dessa är 10 873 individer av första generationen, det vill säga de är födda i Finland. I takt med åldrandet har de ett växande behov av att kunna ta till sig information om samhällstjänster, kultur, föreningsliv etc. på sitt egna modersmål.

Det här händer i Västerås

 • Nominera till Tillgänglighetspriset

  Mellan den 1 och den 24 september kan du nominera till Tillgänglighetspriset. Ta chansen att  öka drivkrafterna i skapandet av en mer tillgänglig kommun.

Nytt i Västerås

 • Familjen Kohnic får sitt drömhus i Gäddeholm

  Vid 07-tiden på tisdagsmorgonen kom lastbilen med huset i olika paket. En lyftkran lyfte av dem och de olika delarna byggdes ihop som en jättelik byggsats. På eftermiddagen stod huset på plats, taket var täckt och el och vatten inkopplat. Om en månad kan familjen Kohnic som första familj flytta in i...

 • Arbetet med Sjökrogen fortsätter

  Sedan fastigheten med Sjökrogen vid Västerås gästhamn brann har Västerås stad arbetat med att tomten ska åtgärdas, röjas eller återställas. Tyvärr har det kommit att ta en del tid för frågan att komma fram till slutet av processen.

 • Resultat från förskoleenkät 2017

  I årets förskoleenkät är föräldrar i genomsnitt mycket nöjda med både kommunala och fristående förskolor i Västerås. Särskilt nöjda är de med hur förskolorna arbetar med normer och värden, barns inflytande samt trygghet och omsorg.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?