Logotyp
Visa sökformulär

Spar pengar och klimat - ät upp maten!

Bästa sättet att spara pengar är att äta upp maten. Så mycket som 25 kilo fullt ätbar mat slängs i restavfall varje år, per person.

Tips på hur du minskar ditt matsvinn

Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid - vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna. Matlådor är ett annat bra sätt att ta hand om maten.

Nedan får du några tips som gör att du slipper slänga så mycket mat:

  • Ha bra koll på dina matvaror i kyl och skafferi, och ät upp dem innan de blir dåliga.​
  • Trött frukt kan frysas i bitar som sedan kan användas i smoothie.
  • Äggen håller sig längre genom att ställa den spetsiga änden nedåt i äggkartongen.
  • Sallad förvaras bäst inslagen i en blöt och urvriden kökshandduk i kylen.
  • Skär av blasten på rotfrukterna så håller de längre.
  • Riv ostkanten, frys in och använd i gratäng, pizza eller varma smörgåsar.
  • Öppnad pesto håller sig fint i kylen med lite olja på toppen.
  • Lite torrt bröd blir fina krutonger när de skärs i kuber och steks i olja med lite vitlök eller örter.
  • Ledsen dill piggar på sig om stjälkarna får ett nytt snitt och den ställs i varmt vatten. Persilja trivs bäst i kallt vatten.
  • Gör matlåda av resterna.

Blev det mycket kvar av maten du beställde på ditt restaurangbesök? Fråga om du kan få ta med dig resterna i en doggybag.

Hjälpte informationen på denna sida dig?