Logotyp
Visa sökformulär

Energideklaration

Det är du som fastighetsägare som har ansvar att din byggnad är energideklarerad. Läs mer om hur du gör och vad som gäller.

Om energideklarationer

Energideklarationen ett bra verktyg om du vill minska den energi som går åt i en byggnad. Den kan också hjälpa dig att minska driftskostnader och utsläpp av växthusgaser. Deklarationen gör det enklare att se vilka åtgärder som är lönsamma. Det gäller både för att spara energi och att skapa en bättre inomhusmiljö.

Energideklarationen ska göras av en energiexpert från ett ackrediterat företag. Det är Boverket som ansvarar för energideklarationer. De har också ett register över dem. Kontakta Boverket om du har några frågor.

Länk till Boverkets webbplats om energideklarationer.länk till annan webbplats

Fastighetsägaren har ansvar

Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att din byggnad blir energideklarerad. En energideklaration måste göras för större fastigheter och nybyggda småhus. Det ska även göras när småhus säljs eller ska hyras ut. En energideklaration är giltig i 10 år.

För dig som byggt nytt

Du som bygger en ny byggnad ska lämna in en energideklaration till Boverket. Det ska ske senast två år efter att byggnaden har tagits i bruk. Samma sak gäller för byggnadens specifika energianvändning, som ska vara verifierad efter senast två år. Du kan använda energideklarationen för denna uppföljande energiredovisning av bygglovet.

Så här gör du

Så här gör du

När du ska få en energideklaration gjord på ditt hus, behöver du ta kontakt med en certifierad energiexpert. På Boverkets webbplats kan du söka fram en lista på vilka som finns i ditt län.

Läs mer om energideklarationer på Boverkets webbplats.länk till annan webbplats

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

År 2006 kom en lag om att deklarera byggnaders energiprestanda. Syftet var att föra in EG-direktivet och främja en effektivare energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader. Det är Boverket som skriver regler om deklarationerna och är tillsynsmyndighet.

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivning

Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi- och klimatfrågor.

Telefon: Zandra Camber 021-39 25 71 och Per Eriksson 021-39 25 75

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?