Logotyp
Visa sökformulär

Energi och uppvärmning

Frågor om energi, klimat och uppvärmning påverkar oss alla på något sätt. Hos oss kan du kan få opartisk personlig rådgivning i energi- och klimatfrågor utan kostnad. Du kan läsa mer om olika sätt att värma upp din bostad med solenergi eller vindkraft, på länkarna till vänster. Du får även tips om hur du sparar energi eller kontrollerar din energiåtgång.

Så här gör du

Så här gör du

Vi ger dig rådgivning i energi- och klimatfrågor

När du vill träffa en av våra energi- och klimatrådgivare, kan du ringa eller skicka e-post. Du kan både ställa frågor direkt, men också boka en tid för att träffas.

Du kan ringa till Zandra Camber på telefon 021-39 25 71 eller Per Eriksson på telefon 021-39 25 75. Det går också bra att skicka e-post, det gör du till energiradgivning[a]vasteras.se

Vad innebär det?

Vi ger dig rådgivning i energi- och klimatfrågor

Det finns mycket du kan göra för att använda mindre energi, både hemma, på jobbet, i skolan och när du reser. Många åtgärder är både enkla och billiga. Mindre energianvändning betyder lägre kostnader och mindre miljöpåverkan. I kommunen finns det energi- och klimatrådgivare som ger dig som privatperson, organisation eller företagare opartisk rådgivning. Vår rådgivning är utan kostnad. Kontakta oss via telefon eller e-post. Vissa frågor kan vi besvara direkt på telefon. I andra fall bokar vi in en tid då vi träffas.

Isolering

Bostadens klimatskal består av golv, väggar, tak, dörrar och fönster. Det är det som skyddar oss från väder och vind. Ett tätt och välisolerat hus med bra fönster och dörrar är en förutsättning för låga uppvärmningskostnader.

U-värde är ett mått på klimatskalets isolerande egenskaper. U-värdet berättar för oss hur mycket värme som läcker från våra rum ut till uteluften. Eftersträva ett så lågt U-värde som möjligt. U-värdet kan sättas i relation till klimatskalets yta och besparingar kan räknas ut på ett lätt sätt.

Det finns några saker du kan göra med ditt klimatskal för att spara pengar. Det kan vara att tilläggsisolera takbjälklaget och byta ut eller renovera dina fönster. När du gjort en åtgärd är det viktigt att se över att ventilationen är tillräcklig så att det inte uppstår problem med fukt och mögel.

Länk till Isolerings webbplats.länk till annan webbplats

Länk till Swedisols webbplats.länk till annan webbplats

Ventilation

För att våra hus och vi själva ska må bra måste luften inomhus bytas ut regelbundet. Detta sköts med husets ventilationssystem.

Det vanligaste system för ventilation, som används i dag, är självdrag, frånluft samt till- och frånluft. Om du har ett system med självdrag och upplever dålig luft kan du förstärka det med en fläkt. Om du har frånluftsystem kan du spara pengar och energi genom att installera en frånluftsvärmepump. Den tar tillvara på värme i frånluften. Har du ett till- och frånluftssystem kan du sätta in en värmeväxlare. Den förvärmer tilluften med värme ur frånluften och på så sätt sparar den pengar och energi.

Länk till Svensk ventilations webbplats.länk till annan webbplats

Information om lågenergihus

Tidigare ställde Västerås stad krav på de som köpte tomtmark av staden. Kravet var att de skulle bygga ett energieffektivt hus, ett så kallat lågenergihus. I ett särskilt avtal mellan säljare och köpare skrevs kravet om lågenergihus in. Sedan slutet av 2014 skrivs inte några sådana avtal längre, eftersom det inte längre är tillåtet. I området Herrgårdsängen i Gäddeholm finns dock en särskild energi­bonus. Den finns för att uppmuntra alla nybyggare att bygga energieffektivt. Bonusen betalas ut till de som bygger ett lågenergi- eller passivhus enligt stadens definition och krav. Läs mer om lågenergihus på Bostad Västerås webbplats.

Länk till Bostad Västerås webbplats om lågenergihus.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kvällsbild tagen snett uppifrån mot Östra hamnen och Lillåudden
Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Rådgivning i energi- och klimatfrågor

Vår rådgivning är opartisk och fri från kommersiella intressen. Den är alltid kostnadsfri. Vi får inte göra besiktningar eller upprätta energideklarationer. Vår verksamhet finansieras genom bidrag från Energimyndigheten.

Kontakta oss

Energi- och klimatrådgivning

Opartisk och kostnadsfri rådgivning i energi- och klimatfrågor.

Telefon: Zandra Camber 021-39 25 71 och Per Eriksson 021-39 25 75. Det går också bra att skicka e-post, det gör du till energiradgivning[a]vasteras.se.

Hitta hit

Hitta hit

Det här händer i Västerås

  • Välkommen till möte om framtidens miljö

    Vilka frågor tycker du är viktiga för miljön i Västerås i framtiden? Nu har du chans att komma och tycka till om miljön i någon en workshop. Vi håller på att ta fram ett program för ekologisk hållbarh...

  • Välkommen till möte om framtidens miljö

    Vilka frågor tycker du är viktiga för miljön i Västerås i framtiden? Nu har du chans att komma och tycka till om miljön i någon en workshop. Vi håller på att ta fram ett program för ekologisk hållbarh...

Nytt i Västerås

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?