Logotyp
Visa sökformulär

Grundläggande och gymnasial utbildning

Kursstarterna är preliminära och startar under förutsättning att det finns tillräckligt många som söker kursen. Flera skolor erbjuder samma kurser och studieformer. Det är därför viktigt att du själv tar reda på vilken skola som är bäst för dig. Du kan göra studiebesök på skolorna innan du ansöker.

Så här jobbar vi

Lärmetoder

Du kan läsa kurserna på olika sätt. Du väljer själv den lärmetod som passar dig bäst.

Grundläggande kurser kan läsas som

 • Fasta tider i grupp
 • Individuellt anpassade studier (benämns FLEX när du ansöker)

Gymnasiala kurser kan läsas som

 • Fasta tider i grupp
 • Individuellt anpassade studier (benämns FLEX när du ansöker)
 • Webbaserade studier

Om utbildningarna

Grundläggande utbildning

Grundläggande ämnen är till exempel svenska/svenska som andra språk, matematik och engelska. Utbildningen motsvarar de kunskap som nås i grundskolan.

Gymnasial utbildning

Kurser på gymnasial nivå motsvarar utbildning i gymnasieskolan. Utbildningarna delas upp i allmänna ämnen och yrkesutbildningar.

Allmänna ämnen

Flera skolor erbjuder samma kurser och studieformer och det är viktigt att du skaffar dig kunskap om skolorna för att veta vilken skola som är bäst för dig. På samtliga skolor finns möjlighet för dig att göra studiebesök.

Yrkesutbildningar

Gymnasiekurser med yrkesinriktning söks som yrkespaket. Förkunskapskrav är grundskola med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andra språk, matematik, engelska eller motsvarande kunskaper. Vissa yrkesutbildningar kräver inte engelska.

För vem

För vem?

Utbildningarna är till för dig som är bosatt i Västerås kommun. Du är behörig att läsa en kommunal vuxenutbildning från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Om du har studiebevis eller gymnasieexamen från ungdomsgymnasiet kan du vara under 20 år.

När du söker grundläggande utbildning behöver du inga formella förkunskaper. Du behöver däremot ha tillräckligt goda kunskaper i svenska för att klara studierna.

För att läsa på gymnasial nivå måste du ha grundläggande kunskaper i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik. Det görs en individuell bedömning av dina kunskaper om du inte har betyg från grundskolenivå. Kunskaperna ska motsvara godkänt i respektive ämne. Undantag från kunskapskraven kan förekomma inom vissa yrkesutbildningar.

Söker du till svenska som andra språk behöver du först ha kunskaper motsvarande svenska för invandrare D.

Bra länkar

Utbildningsanordnare i Västerås

Har du svårt att använda kartan? Vi arbetar för att göra kartorna ännu bättre. Använd gärna vår karttjänst för att hitta under tiden.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  

Utbildningsanordnare i bokstavsordning

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa men klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Anmäl dig till Skräpplockardagarna

  Var med och håll Västerås rent i vår! Anmäl dig senast den 2 april på Håll Sverige Rents webbplats för att vara säker på att få materialet i tid. Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige ...

 • Vi flyttar ihop

  Arenan, Frimanskas vuxenutbildning och Vuxenutbildningscentrum flyttar in i gemensamma lokaler.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?